Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları Nedir?

Değişik ülke ve kültürlerden gelen gönüllülerin kamu yararına projelerde, günde ortalama 5-6 saat gönüllü çalışarak, bunun karşılığında konaklama ve yemek için herhangi bir ücret ödemeden kaldıkları kamplardır. Kamp ortalama 2 ya da 3 hafta sürer.

Her yıl dünya genelinde 80’i aşkın ülkede yaklaşık 2000 gönüllü çalışma kampı düzenlenmektedir. Kamplar genellikle 1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında yapılmaktaysa da, kış aylarında da az sayıda da olsa kamp yapılmaktadır.

Tüm kamp grupları uluslararasıdır. Her grupta, aynı ülkeden 1-2 kişi bulunur. Her grubun sorumlu olarak kampçılık deneyimi olan bir kamp lideri vardır. Kamplarda ortak dil İngilizce olmakla birlikte, yalnızca gidilen ülkenin dilinin konuşulduğu özel kamplar da vardır. Katılımcı sayısı 15-20 kişidir.

ÇALIŞMA SÜRESİ: Kamplarda 5 ya da 6 gün, günde 5-6 saat çalışılır, genellikle haftada 1, bazen 2 gün boştur. Boş zamanlar, ev sahibi kuruluşun düzenleyeceği çevre gezileri, sanatsal ve kültürel etkinliklerle doldurulacağı gibi kampçı kendi isteğine göre de değerlendirebilir. Ayrıca kamptan sonra da kendi giderlerini karşılayarak gezebilir.

KONAKLAMA: Kamp koşullarına göre öğrenci yurtları, kampçılara ayrılmış bir ev, çadır, konukevi, okul yurtları, spor merkezleri, hostel, çiftlik olabilir. (Konaklama için genellikle uyku tulumu gerekmektedir.)

YEMEK: Yemekler ya hazır olarak sunulur ya da kampçılar tarafından nöbetleşe yapılır. Böylece hergün farklı bir ülkenin yemeğini tatma şansı yakalanır.

ULAŞIM: Kampa herkes kendi ülkesinden ve kendi başına gider. Bir kampa yerleştirilen kampçıya kamp yerine nasıl gideceği hakkında ayrıntılı bilgi yollanır. Yollanan bilgilerde verilen buluşma noktasında kamp lideri kampçıları karşılar.

GÜVENLİK: Gönüllü Hizmetler Derneği‘nin işbirliği yaptığı kuruluşlar kendi ülkelerinde yalnızca gençlik değişim programları ve Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları ile uğraşan yetkin ve saygın kuruluşlardır. Her kampta ev sahibi kuruluşun görevlendirdiği deneyimli bir kamp lideri bulunur. 18’den küçük kampçılar ailelerinin ve kamp liderinin izni olmadan kamp yerinden tek başlarına ayrılamazlar.

ÇALIŞMALARIN KAPSAMI: Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’nda yapılan işler genellikle ustalık gerektirmeyen, herkesin yapabileceği türden, beden gücüyle yapılan işlerdir.

Kamplar iş türlerine göre 3 gruptur :

  • Bedensel Çalışma Kampları
    Çevre düzenleme ve koruma, ağaç dikimi ve orman içi çalışmalar, arkeoloji, restorasyon, bakım, onarım, çiftliklerde çalışma, festival düzenleme, sahil temizliği, vb.
  • Kültür, Sanat ve Özel İlgi Kampları
    Fotoğraf, sinema, tiyatro, müzik, el sanatları, dans, grafik, WEB tasarımı, maket uçak yapımı, vb.
  • Sosyal İçerikli Çalışma Kampları
    Yaşlılara bakım, engellilere yardım, çocuk kamplarında gözetmenlik, evsizler, mülteciler ya da sokak çocuklarıyla çalışmalar, vb.

YURTDIŞI KAMP GİDERLERİ: Gönüllü Hizmetler Derneği’ne ödenecek bedel dışındakiler kendi harcamanız olacaktır. Kamplarda gönüllü çalışmanızın karşılığı olarak konaklama ve yemeğiniz ücretsiz olarak kamp süresince karşılanacaktır.
Tüm giderleri kolayca görebilmeniz için, aşağıdaki listeyi oluşturduk :

KAMP GİDERLERİ :

  • Bu ücret tüm ülkeler için aynıdır ve katılacağınız kampın fiziksel koşullarına göre azalıp artmaz. Yalnızca Gönüllü Hizmetler Derneği’nin sizi bir kampa yerleştirmek ve vize başvurusunda kullanacağınız, adınıza yazılı bir davetiye getirtmek için aldığı hizmet bedelidir.
  • Pasaport:
    (1 Yıllık)  1008.30 TL Harç bedeli + 501.00 TL defter bedeli.
    (2 yıllık)  1646.10 TL Harç bedeli + 501.00 TL defter bedeli.
    25 yaşına kadar öğrenciler harç bedeli ödemeden yalnızca defter bedeli ödeyerek pasaport alabilirler. Kamplar için alınacak pasaportun geçerlilik süresi kamptan dönüş tarihinden sonra en az 3 ay daha uzun olmalıdır. Pasaport harç ve defter bedel fiyatları hakkında güncel bilgileri https://www.nvi.gov.tr/pasaport adresinden edinebilirsiniz.
  • Vize: 0 – 120 EURO (Ülkesine ve süresine göre)
  • Yol gideri: 100 – 500 EURO (kullanılan taşıt türüne, bilet alınan tarihe ve gidilen ülkenin uzaklığına göre değişir.)  Yeşil pasaport olması durumunda Schengen üye ülkelerinde vizeye ihtiyacınız olmadığından, kampınız belli olur olmaz uçak biletinizi daha ucuz alabilirsiniz.
  • Zorunlu Seyahat Sigortası: 15 – 30 EURO (Süresine ve kapsamına göre değişebilir)
  • Yurt dışı çıkış harcı: 150 TL.
  • Yanınıza alacağınız cep harçlığı size bağlıdır.

Not: 18 yaş altı kamplarındaki özel koşullar nedeniyle kamp yerine varışta yurt dışındaki kampçı kuruluşa ödenecek bir ek ücret (extra fee) vardır. Bu ücret kampın düzenlendiği ülkenin ve kampın koşullarına göre 50 – 600 Euro arasında değişmektedir. Gidilecek kampta ne kadar ücret olduğunu kamp seçme aşamasında görebilirsiniz.