Türkçe adıyla Avrupa Dayanışma Programı, (ESC-European Solidarity Corps) 18 – 30 yaş arası gençlerin Avrupa Birliği ülkelerinden birinde 2 hafta ile 2 ay süreyle kamu yararına projelerde gönüllü olarak çalışmasını ve bu yolla kendini geliştirmesini, Avrupalılık bilincini edinmesini amaçlayan bir Avrupa Birliği (AB) Gençlik Programı’dır.
Avrupa Birliği, bu program ile özellikle AB içinde toplumsal uyumu güçlendirmeyi, gençler arasında dayanışma, hoşgörü, katılımcı vatandaşlık bilinci ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesini, amaçlamaktadır.
Bu projelere katılım ücretsizdir ve seçilen gönüllülerin yol giderlerinin (Türkiye çıkışlı ulaşımda) 275 Eurosu gönüllünün projeye katılıp dönmesinden sonra en erken yıl sonunda geri ödenir. Ev sahibi kurumlardan kaynaklanabilecek olası bir aksaklık durumunda GHD’nin bu konuda herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Vize giderleri ve cep harçlığının da karşılanması söz konusu olmakla birlikte bu kural projeden projeye değişiklik gösterebilir. Yol giderlerinin geri ödemesi katılımcının uçak bileti faturası ve biniş kartı gibi yolculuğunu kanıtlayan belgeleri sunması koşuluyla geri ödenir.
Gönüllüler gittikleri projelerde haftada 5 gün ve günde 6 saat uluslararası bir grup gönüllü ile birlikte çalışırlar Boş zamanlar da birlikte değerlendirilir.
Projeye gidiş ve dönüş tarihleri kesindir, erken gidip geç dönmek söz konusu değildir. Ancak daha ucuz bilet alınması durumunda 1-2 gün erken gidilmesi ve geç dönülmesi hoş görülebilir. Ancak proje tarihleri dışındaki konaklama ve yaşam giderlerinden gönüllü kendisi sorumludur.
Kısa dönem ESC projelerinin en uzunu 59 gün olup 60 ve daha fazla gün süreli her proje uzun süreli sayılır. Kısa dönem ESC yapan bir gönüllü toplam gün sayısı 365’i geçmemek koşuluyla bir kez de uzun dönemli bir ESC projesine katılabilir.
GHD olarak sunduğumuz uluslararası gönüllü çalışma kampları kapsamındaki kısa dönem ESC projeleri 2-3 haftalıktır. Bu projelerden 2 haftalık birine katılan bir gönüllünün 50 hafta daha uzun dönem ESC hakkı vardır.
Duyuru:
2023 Yazında Yapılacak Kısa Dönem ESC Programları ile ilgili duyurularımız ve kamp listesi 2023 yılının Mart- Nisan aylarında açıklanacaktır. Kamplar belirlendiğinde sosyal medya hesaplarımızdan da detaylı duyuru yapılacaktır.
Kısa Dönem ESC kapsamında projeye kabul edilen gönüllünün 275 Euroya kadar ulaşımı ve konaklaması karşılanacaktır. Vize giderleri ve cep harçlığının da karşılanması söz konusu olmakla birlikte projeden projeye değişiklik gösterebilir. GHD’nin bu konuda herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Her bir projeye göre proje faaliyetleri ve gönüllülerden beklentiler değişiklik göstermektedir.
İnternet sitesine giriş yapmanızın ardından aşağıdaki şekilde projelere ulaşabilirsiniz:
1- Where/Select Country yazan kısımda Europe başlığı altındaki ülkelerden gitmek istediğiniz ülkeyi seçip en alttaki ‘Proceed to Result’ yazan yeşil sekmeye basınız. Böylece o ülkedeki tüm kampların listesine ulaşabilirsiniz.
2- Çıkan sayfada bilgisayarınızın klavyesi üzerinde yer alan CTRL+F(Windows için) – Command+F (MacOs için) tuşlarına aynı anda basarak sayfa içi arama yapma sekmesini açılmasını bekleyiniz. Ardından bu sekmeye ‘ESC’ yazınız.
3- Bu şekilde başvurabileceğiniz tüm ESC projeleri karşınıza çıkacaktır. Tarihleri size uyan kamplar hakkında ayrıntılı bilgi almak için +info kısmına basmanız yeterli.
4- Her kamp için aynı yolu izleyerek kamplar hakkında bilgi almaya devam edebilirsiniz. Gitmek istediğiniz projelerin kodlarını not alarak istek sıranıza göre sıralayınız.
Projelere verilen bilgileri dikkatle inceleyerek ve başvuru için izlenecek adımlara dikkat ederek başvurunuzu tamamlayınız!
Projelere başvuru yapmak için: Kısa Dönemli ESC Başvuru Formunu doldurduktan sonra esc@gonulluhizmetlerdernegi.org adresine mail olarak iletmeniz gerekmektedir.
Mailin ‘Konu’ kısmına mutlaka ‘Ad-Soyad – Kısa Dönemli ESC Başvurusu’ yazılmalıdır.
Motivasyon metni her proje için ayrı ayrı düzenlenmelidir. Bu mektup “Projeye katılma isteğinizi belirten, o projeyi neden seçtiğinizi, projenin konusunun neden ilginizi çektiğini, projeye ne gibi katkılar sağlayabileceğinizi ve bu projeye katılarak ne gibi kazanımlar elde edeceğinizi ayrıntılı olarak anlatan bir mektup olmalıdır.
Başvurular GHD’ye gönderildikten sonra bu başvurular proje sahibi(Ev sahibi) kuruluşlara iletilecektir.
Proje başvuruları ev sahibi kuruluşlar tarafından değerlendirilecek olup proje onayı alan kişilere e-posta ile dönüş sağlanacaktır.
Proje başvuruları ev sahibi kuruluşlar tarafından sonuçlandırılacak olup proje onayı alan kişilere e-mail üzerinden dönüş sağlanacaktır. Eğer başvurunuz hakkında size bir dönüş sağlanmamışsa bu projeden onay alamadığınız anlamına gelmektedir.
Başvurularınızda kolaylıklar dileriz!