Gönüllü olarak çalışırken yaptığınız iş için maaş benzeri bir ücret almazsınız ama yiyecek, barınma, dil eğitimi, ulaşım, sigorta masraflarınız proje kapsamında karşılanır. Ayrıca ülkesine göre değişen bir cep harçlığı alırsınız.
Bir ESC projesi,
a) 14-60 gün (2 haftadan 2 aya kadar ya da ESC kampları diye adlandırdığımız 1 haftadan 3 haftaya kadar olan) kısa süreli
b) 61-365 gün (en az 2, en çok 12 ay=1 sene) süreyle bir AB ülkesinde gönüllü olmanıza olanak tanır.
02. ESC KAPSAMINDA KULLANILAN TERİMLER NELERDİR?
Gönderen Kuruluş: Sizi ESC konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve sizin adınıza ESC sürecindeki resmi işlemleri yapmak üzere Ulusal Ajans tarafından akredite edilmiş bir sivil toplum kuruluşudur (dernek, vakıf, vb.).
Ev Sahibi Kuruluş: ESC yapacağınız AB ülkelerinden birinde bulunan ve projesinde gönüllü olarak çalışacağınız bir sivil toplum kuruluşudur.
Ulusal Ajans: Tüm program ülkelerinde bulunan ve o ülkedeki Erasmus+ projelerini koordine eden, verilen proje hibe başvurularını değerlendirip onaylayan ya da reddeden, onayladığı projelere hibe veren kurumdur.
Program Ülkesi: AB üyesi olmamasına karşın Erasmus+ programına katılması onaylanmış ülkelerdir. (Türkiye, İsviçre, Norveç, İzlanda, Bosna Hersek, Sırbistan vb.)
Hibe: Bir projenin hayata geçirilmesi için gerekli giderlerin karşılanması amacıyla verilen paradır.
CV: Bugüne dek aldığınız örgün ve yaygın eğitimleri, yeteneklerinizi ve kişisel verilerinizi yazdığınız, sizi tanıtan belgedir.
Motivasyon Mektubu: Neden ESC’ye katılmak istediğinizi ayrıntılı olarak açıklayan kendinizi tanıtım yazınızdır.
ESC Portalı / PASS Portalı / European Youth Portal: Projeleri aramak ve başvuru yapmak için kullanacağınız portalın adıdır. ESC programına katılmak isteyen her gönüllü adayı portala kayıt olmak zorundadır. Bir projeye seçildikten sonra, projeye resmi kabulünüz de bu site üzerinden onaylanır.
ESC Participant Number/ PRN Number: Her gönüllünün ESC portalına kayıt olduktan sonra kendisine verilen, kişiye özel gönüllü kayıt numarasıdır.
04. KİMLER ESC’YE BAŞVURABİLİR?
05. ENGELLİ BİR GENCİM ESC YAPABİLİR MİYİM?
06. ASKERLİĞİMİ YAPMADIM. ESC’YE KATILMAKTA BİR SORUN YAŞAR MIYIM?
07. İŞSİZLER DE ESC YAPABİLİR Mİ?
08. İKİ ARKADAŞ ESC KAPSAMINDA AYNI PROJEYE GİDEBİLİR MİYİZ?
09. TÜRK VATANDAŞI DEĞİLİM. ESC YAPABİLİR MİYİM?
10. ÇİFTE VATANDAŞIM BU BİR AVANTAJ MIDIR?
11. HİÇ DİL BİLMEYENLER DE ESC YAPABİLİR Mİ?
12. ESC PROJELERİNE BİR ÖRNEK VERİR MİSİNİZ?
59 günden fazla olan tüm ESC projeleri uzun dönem ESC kapsamına girer. Yani 60 gün (ulaşım günleri dahil) ve üzeri ESC yapan bir genç uzun dönem ESC yapmış sayılır ve ESC hakkının tümünü kullanmış olur, bir daha ESC yapamaz.
15. UZUN DÖNEM ESC SONRASI KISA DÖNEM ESC YAPABİLİR MİYİM?
16. YAZ DÖNEMİNDE 2-3 AYLIK KISA DÖNEM ESC YAPABİLİR MİYİM?
a) Kısa dönem proje düzenleyen kuruluş sayısı çok azdır. Bazı kısa süreli projeler de yaz ayları dışında düzenlenmektedir.
b) Hiçbir kuruluş 1 yıllık bir projeye 2-3 ay için yapılan başvuruları dikkate almaz.
c) Çok sayıda genç, hem kısa süreli hem de yazın ESC yapmak istediklerinden zaten az sayıdaki projelere yüzlerce başvuru yapılmaktadır. Bu da 1 kişinin seçileceği bir projede, seçilme şansını çok düşürmektedir.
d) ESC’de kısa süre 60 günden (2 ay) az süren projelerdir. 61 günden sonrası uzun süreli proje sayılır. Yani 3 ay sizin için kısa sayılabilir ama ESC’nin kurallarına göre uzun süreli sayılır.
e) Kısa süreli projelerin asıl amacı, uzun süre gidebilmeyi göze alamayan, bu tür fırsatlara erişme olanakları kısıtlı olan, sağlık, vb. nedenlerle uzun süre ESC yapamayacağını düşünen engelli ve dezavantajlı gençleri uzun süreli ESC’ye özendirmektir. Bu nedenle var olan kısa süreli projelere gönüllü seçilirken engelli ve olanakları kısıtlı gençlere öncelik verilir.
Gönüllü Hizmetler Derneği’nin önerisi : ESC yapma hakkı, size yaşam boyunca yalnızca 1 kez verilmektedir. Yani engelli ve dezavantajlı grupta değilseniz, 61 günlük bir ESC projesine katılmış olsanız bile bunu ne uzatma ne de daha sonra yeniden gitme hakkınız vardır. 1 kez katıldığınızda 60 günden sonraki süresi ne olursa olsun, (ister 2,5 ay, ister 5 ay) BİR DAHA ESC YAPAMAZSINIZ.
Bu nedenle, Gönüllü Hizmetler Derneği olarak, ara sınıfların yaz tatillerinde 3 aylık bir ESC programına katılıp bir daha ESC yapma hakkını yitirmeniz yerine doğrudan uzun süreli projeler aramanızı öneriyoruz. Ara sınıfta eğitiminizi dondurup uzun süreli ESC yapmak gibi bir düşünceniz yoksa (ki bunu da önermiyoruz ama karar sizin) en uygun tarih mezun olacağınız öğrenim döneminin sonunda gidecek şekilde hazırlanmaktır. Yani 4. sınıfa başladığınız ekim ayında ESC portalına kayıt olursanız ev sahibi kuruluşların radarına girmek ve bir projeden kabul almak ya da kendi seçtiğiniz projelerin ev sahibi kurumlarıyla yazışmanız için mayıs ayına kadar en az 8 ay gibi uzun bir süreye sahip olursunuz.
Bir projeden kabul almanız durumunda pasaport, sigorta ve vize işlemleri ile gidiş öncesi eğitimin tamamlanması da ülkesine göre 1,5-2 ay sürer. Bu durumda haziran – temmuz aylarında, yani mezun olur olmaz ESC’ye gidebilirsiniz.
17. HANGİ TARİHLERDE BAŞVURU YAPABİLİRİM?
18. BAŞVURU İÇİN NE YAPMALIYIM?
Gönüllü Hizmetler Derneği, Türkiye’nin program ülkesi olarak kabul edildiği 2007’de Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilk akredite edilen kuruluşlardan biri olup 2021 sonuna kadar 512 Türk gencini ESC projelerine yollamıştır ve halen de yollamayı sürdürmektedir. Ayrıca Türkiye’nin henüz program üyesi olmadığı 2002’de 1, 2005’te 2, 2007’de 1 kişi olmak üzere ESC’ye ilk Türk gönüllülerini gönderen kuruluştur.
GHD’nin gönderen kuruluşunuz olmasını istiyorsanız http://gonulluhizmetlerdernegi.org/ESC/doldurulacak-belgeler/ ’deki 2 belgeyi doldurup esc@gonulluhizmetlerdernegi.org’a yollamalısınız.
19. BİR GÖNDEREN KURULUŞU NASIL BULABİLİRİM?
Bu adres bir arama motoru olup, girdiğinizde karşınıza çıkan “Organisation Country” kutusunda “Turkey” seçeneğini seçin. Ülkemizdeki tüm onaylanmış gönderen kuruluşlar harf sırasına göre karşınıza gelecektir.
Yaşadığınız şehirde bir gönderen kuruluş yoksa ya da GHD’yi gönderen kuruluş olarak tercih ederseniz http://gonulluhizmetlerdernegi.org/ESC/doldurulacak-belgeler/ ’deki 2 belgeyi doldurup esc@gonulluhizmetlerdernegi.org’a yollamalısınız.
20. HANGİ ÜLKELERE GİDEBİLİRİM?
21. TÜRKİYE’DE ESC YAPABİLİR MİYİM?
22. TÜRKİYE’DE ESC İÇİN GELEN GENÇLER VAR MI?
23. ESC İLE ULUSLARARASI GÖNÜLLÜ ÇALIŞMA KAMPLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Belli başlı farklar şunlardır:
a) ESC ücretsizdir. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’na katılmak için bir kayıt ücreti ödenir.
b) ESC’nin süresi 2-12 aydır. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları ise 2-3 hafta sürer.
c) ESC yapan bir gönüllünün vize, ulaşım, konaklama ve yemek masrafları proje tarafından karşılanır. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’nda yol, pasaport ve vize giderlerini gönüllü kendisi karşılar. Kamp süresince günde 5-6 saatlik gönüllü çalışma karşılığında yemek ve konaklama ücretsizdir.
d) ESC, Erasmus+ programının kapsamındadır. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’nın Erasmus+ ya da ulusal ajans ile bir ilgisi yoktur.
e) ESC’ye ulusal ajansın onay verdiği herhangi bir gönderen kuruluş aracılığı ile gidilebilir. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’na ise Gönüllü Hizmetler Derneği aracılığı ile gidilir.
f) ESC’de yerleşim garantisi yoktur. Başvuru süreci uzun ve zahmetlidir. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’na başvurduğunuzda mutlaka bir kampa gidersiniz.
g) Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’na katılımda bir kısıtlama yoktur. İsterseniz her yıl bir kampa, isterseniz aynı yılda birden fazla kampa katılabilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi http://gonulluhizmetlerdernegi.org/kampcilik/ adresinde bulabilirsiniz.
24. GÖNÜLLÜ ARAYAN PROJELERİ NEREDEN VE NASIL BULABİLİRİM?
25. PROJELER VERİ TABANI GÜNCEL Mİ? BAŞKA KAYNAK VAR MI?
26. HİÇ İNGİLİZCE BİLMİYORUM. MOTİVASYON MEKTUBUMU NASIL YAZACAĞIM?
Motivasyon mektubunuzu yazmak için dil bilen bir arkadaşınızdan ya da ücreti karşılığında bir profesyonel çevirmenden yardım alabilirsiniz. Mektubu sizin yazmanız değil, içeriğinde sizinle ilgili ne yazdığı önemlidir. Ancak mektubun başında bunu kendinizin yazmadığınızı ama kendinizi daha iyi ifade edebilmek için dışarıdan yardım aldığınızı belirtmeniz gerekir.
Öte yandan ilk 3 ay yerel dil desteği alır ve temel düzeyde o dili konuşmaya başlarsınız. Bir sene boyunca o ülkede kalacağınızı düşünürseniz, kendinizin de çaba harcaması koşulu ile yerel dili rahatlıkla konuşur düzeye gelebilirsiniz. Pek çok gönüllümüz görece zor olan ve çok kullanılmayan Lehçe, Litvanyaca, Estonyaca gibi dilleri konuşuyor olarak geri dönmüşlerdir.
Siz ESC’nin gerçekleştiği ülkeye gittiğinizde o ülkenin Ulusal Ajansı da “Varış Sonrası Eğitimi” ve projenizin ortasında “Ara Dönem Değerlendirmesi” yapar. Ülkenize döndükten sonra da yine Türk Ulusal Ajansı tarafından “Nihai Değerlendirme”ye davet edilirsiniz. Bütün eğitimlere katılmak zorunludur. Eğitimlerin yol ve konaklama giderleri ulusal ajanslar tarafından karşılanır.
29. EV SAHİBİ KURUMLARIN KABUL ÖLÇÜTLERİ NELERDİR?
31. ESC’YE GİTMEK İSTİYORUM FAKAT ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİYİM. OKULUMU DONDURUP GİTMEM MANTIKLI MI?
Bu nedenle Gönüllü Hizmetler Derneği olarak üniversitenin son sınıfına başladığınızda ESC için başvurmanızı öneriyoruz. Örneğin Ekim ayında başvurup, Şubat’ta sonucunu öğrenip Haziran ayında mezun olduktan sonra Temmuz’da vize, vb. işlemleri tamamlayıp ESC için projenize gidebilirsiniz.
32. VİZE KONUSUNDA YARDIMCI OLUYOR MUSUNUZ?
33. ESC’YE BAŞVURU İÇİN NE KADAR ÜCRET ÖDEMEM GEREKİYOR?
bedelini kendiniz karşılamayı göze almalısınız.
Öte yandan bu ev sahibi kurum sizden daha uygun bir gönüllü bulamayacaksa ve yeni birini aramak istemiyorsa, yani kurum “ille de sizin gelmenizi istiyorsa” bu sizin elinizi güçlendirir. Kurumla yazışıp “vize ücretimi de karşılarsanız gelirim” diyebilirsiniz. Bu durumda bütçenin başka kalemlerinden kısıntı yaparak sizin vize giderinizi karşılayabilir. Ama bunun garantisi yoktur.
37. ESC SIRASINDA NEREDE KONAKLAYACAĞIM?
38. YEMEK KONUSU NASIL ÇÖZÜMLENİR?
39. ESC SIRASINDA NE KADAR CEP HARÇLIĞI ALACAĞIM?
40. ALACAĞIM CEP HARÇLIĞI YETERLİ OLUR MU?
41. ESC KAPSAMINDA HAFTADA KAÇ SAAT ÇALIŞMAM GEREKİR?
42. ESC KAPSAMINDA BOŞ GÜNÜM OLACAK MI?
43. 43-ESC KAPSAMINDA TÜRKİYE’YE GELEBİLİR MİYİM?
44. GİTTİĞİM ÜLKENİN RESMİ TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞACAK MIYIM?
45. ESC ESNASINDA BOŞ ZAMANLARIMDA BAŞKA BİR İŞTE ÇALIŞABİLİR MİYİM?
46. EV SAHİBİ KURULUŞTA KİMİNLE MUHATAP OLACAĞIM?
47. ESC SIRASINDA RAHATSIZLANIRSAM NE YAPACAĞIM?
48. EV SAHİBİ KURULUŞLA SORUN YAŞARSAM NE YAPACAĞIM?
49. PROJEDEN DÖNDÜKTEN SONRA BİR ŞEY YAPMAM GEREKİYOR MU?
50. ESC PROJESİNDE BİR SORUN YAŞARSAM, PROJEYİ BEĞENMEZSEM GERİ DÖNEBİLİR MİYİM?
a) Kendinizin ya da ailenizden birinin ağır hastalık ya da kaza geçirmesi
b) Çok iyi koşullarda bir iş teklifi almanız
c) Askerlik, yüksek lisans eğitimi gibi durumlar
d) Ev sahibi kurumla yaptığınız görüşmelerde yapılan açıklamalara ya da karşılıklı imzaladığınız gönüllülük sözleşmesinin maddelerine aykırı, örneğin haftalık 40 saatin üzerinde çalışma gibi durumlar
e) Kişiliğinize, kimliğinize, kültürünüze, inançlarınıza karşı incitici davranışlar, vb.
Ancak çok geçerli bir nedeniniz yoksa ve keyfi olarak projeden vazgeçerseniz, ev sahibi kuruluş sizin için ödediği masrafları geri isteyebileceği gibi, size ödemesi gereken tutarları ödemeyi de reddedebilir. Örneğin dönüş yol paranızı kendiniz ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ayrılış her iki tarafın karşılıklı anlayışı ile kararlaştırılmışsa sorun yaşamadan dönebilirsiniz. Ayrıca 59 günden daha uzun süre kaldıysanız, ESC hakkınız da sona ermiş olur.