50 Soruda ESC

01. ESC NEDİR?

2021-2027 uygulama döneminde Erasmus+ adını alan Avrupa Birliği Gençlik Programı’nın bölümlerinden biri olan European Solidarity Corps (ESC), Avrupa Birliği ülkelerinden birindeki bir sivil toplum kuruluşunda, toplum yararına ve sosyal içerikli projelerde gönüllü çalışma programıdır.

Gönüllü olarak çalışırken yaptığınız iş için maaş benzeri bir ücret almazsınız ama yiyecek, barınma, dil eğitimi, ulaşım, sigorta masraflarınız proje kapsamında karşılanır. Ayrıca ülkesine göre değişen bir cep harçlığı alırsınız.

Bir ESC projesi,

a) 14-60 gün (2 haftadan 2 aya kadar ya da ESC kampları diye adlandırdığımız 1 haftadan 3 haftaya kadar olan) kısa süreli

b) 61-365 gün (en az 2, en çok 12 ay=1 sene) süreyle bir AB ülkesinde gönüllü olmanıza olanak tanır.

02. ESC KAPSAMINDA KULLANILAN TERİMLER NELERDİR?

Gönüllü: Sizsiniz

Gönderen Kuruluş: Sizi ESC konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve sizin adınıza ESC sürecindeki resmi işlemleri yapmak üzere Ulusal Ajans tarafından akredite edilmiş bir sivil toplum kuruluşudur (dernek, vakıf, vb.).

Ev Sahibi Kuruluş: ESC yapacağınız AB ülkelerinden birinde bulunan ve projesinde gönüllü olarak çalışacağınız bir sivil toplum kuruluşudur.

Ulusal Ajans: Tüm program ülkelerinde bulunan ve o ülkedeki Erasmus+ projelerini koordine eden, verilen proje hibe başvurularını değerlendirip onaylayan ya da reddeden, onayladığı projelere hibe veren kurumdur.

Program Ülkesi: AB üyesi olmamasına karşın Erasmus+ programına katılması onaylanmış ülkelerdir. (Türkiye, İsviçre, Norveç, İzlanda, Bosna Hersek, Sırbistan vb.)

Hibe: Bir projenin hayata geçirilmesi için gerekli giderlerin karşılanması amacıyla verilen paradır.

CV: Bugüne dek aldığınız örgün ve yaygın eğitimleri, yeteneklerinizi ve kişisel verilerinizi yazdığınız, sizi tanıtan belgedir.

Motivasyon Mektubu: Neden ESC’ye katılmak istediğinizi ayrıntılı olarak açıklayan kendinizi tanıtım yazınızdır.

ESC Portalı / PASS Portalı / European Youth Portal: Projeleri aramak ve başvuru yapmak için kullanacağınız portalın adıdır. ESC programına katılmak isteyen her gönüllü adayı portala kayıt olmak zorundadır. Bir projeye seçildikten sonra, projeye resmi kabulünüz de bu site üzerinden onaylanır.

ESC Participant Number/ PRN Number: Her gönüllünün ESC portalına kayıt olduktan sonra kendisine verilen, kişiye özel gönüllü kayıt numarasıdır.

03. ESC BANA NE KAZANDIRACAK?

Öncelikle farklı bir kültürü tanıma ve bir yabancı dili öğrenme fırsatınız olacak. Yabancı bir ortamda ailenizden, arkadaşlarınızdan ve konfor alanınızdan uzakta, uzunca bir süre (2-12 ay) bulunmak sizin için ciddi bir deneyim olacaktır. Farklı bir kültürü tanırken aynı zamanda kendi kültürümüzü tanıtma şansınız da olacak. Ayrıca gönüllü hizmet sonrasında yaygın eğitim sürecinizi belgeleyen Youthpass sertifikası alacaksınız. Bu belgeyi iş ve eğitim başvurularınızda referans olarak kullanabilirsiniz.

04. KİMLER ESC’YE BAŞVURABİLİR?

18-30 yaş arasındaki bütün gençler başvuruda bulunabilir. Bunun dışında yabancı dil bilgisi, üniversite eğitimi, vb. hiç bir koşul aranmamaktadır.

05. ENGELLİ BİR GENCİM ESC YAPABİLİR MİYİM?

Engellilerin ESC programına katılmasında bir engel yoktur. Hatta engelli gençlerin katılımı ESC’nin öncelikleri arasındadır. Engelli genç yalnız başına gidebilecek durumda değilse refakatçisinin masrafları da tümüyle karşılanır. Uzun bir süre yurt dışında kalamayacağınızı düşünüyorsanız, kendinizi deneme ve ESC’yi tanıma amacıyla, kısa süreli ESC yapabilirsiniz.

06. ASKERLİĞİMİ YAPMADIM. ESC’YE KATILMAKTA BİR SORUN YAŞAR MIYIM?

Askerlik yapmamış olmanız ESC’ye katılmanıza engel değildir. Tecil hakkınız olduğu sürece ESC’ye katılabilirsiniz.

07. İŞSİZLER DE ESC YAPABİLİR Mİ?

ESC programına katılmak için, 18-30 yaşında olmanız yeterlidir. İşsiz ya da çalışmıyor olmanız ESC yapmanıza engel değildir.

08. İKİ ARKADAŞ ESC KAPSAMINDA AYNI PROJEYE GİDEBİLİR MİYİZ?

Teknik olarak olanaklı olmasına karşın ev sahibi kuruluşlar genellikle aynı ülkeden 2 genci projelerine kabul etmek yerine farklı ülkelerden gönüllüleri almayı tercih etmektedirler.

09. TÜRK VATANDAŞI DEĞİLİM. ESC YAPABİLİR MİYİM?

Evet, yapabilirsiniz. Eğer varsa kendi ülkenizden bir gönderen kuruluşla gitmeniz daha sağlıklı olur. Yoksa gönderen kuruluş olarak Gönüllü Hizmetler Derneği aracılığı ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Ama vize işlemlerini kendi ülkenizde yürütmeniz gerekecektir. Türkiye’deki AB elçilikleri / konsoloslukları Türkiye’de yaşayan / okuyan yabancı uyruklulara vize vermek için, Türkiye’deki oturma izninin, ESC’den dönüş tarihinden sonra en az 1 yıl daha geçerli olması koşulunu koyduklarından Türkiye’den vize başvurusu yapamazsınız. Çünkü oturma izinleri 1 yıl süreyle verilmekte ve her yıl yenilenmektedir. Ancak kendi ülkenizdeki ESC’ye gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna vize başvurusu yapıp, ESC’den sonra da kendi ülkenize döneceğinizi kanıtlamanız durumunda vize alma şansınız olabilir. Ancak vize alacağınızın garantisi yoktur.

10. ÇİFTE VATANDAŞIM BU BİR AVANTAJ MIDIR?

Evet, yasal olarak Türkiye’de yaşıyor olmanıza karşın Türkiye pasaportunun yanısıra eğer AB üyesi bir ülkenin pasaportuna da sahipseniz, vize alma sorunu yaşamadan ESC projelerine katılabilirsiniz. Projeniz gideceğiniz ülkenin Ulusal Ajansı tarafından onaylandıktan sonra, biletinizi alıp, başlangıç tarihinde projenize katılabilirsiniz. Eğer Türkiye pasaportunun yanısıra AB üyesi olmayan bir ülkenin de (ABD, Kanada, Azerbaycan, Suriye, vb.) pasaportuna sahipseniz ESC için Türkiye’den başvuru yapabilirsiniz. Ama gideceğiniz ülkenin sahip olduğunuz pasaporta uyguladığı vize kuralları geçerli olacaktır.

11. HİÇ DİL BİLMEYENLER DE ESC YAPABİLİR Mİ?

Evet, ESC’ye katılmak için İngilizce, gideceğiniz ülkenin dili ya da başka bir dili bilme koşulu yoktur. Ancak gittiğiniz ülkede iletişim sorunu yaşamamak için en azından derdinizi anlatacak kadar İngilizce bilmeniz sizin yararınıza olacaktır.

12. ESC PROJELERİNE BİR ÖRNEK VERİR MİSİNİZ?

Web sitemizde ki Gönüllü Raporları kısmında gönüllülerimizin projeye dair deneyimlerinin yer aldığı raporlar mevcuttur. Raporları inceleyerek somut verilere ulaşabilirsiniz.

13. 2-12 AY SÜRE İLE YURT DIŞINDA BULUNMAK BENİM İÇİN OLANAKSIZ. DAHA KISA SÜRELİ BİR ESC PROGRAMI YOK MU?

Kısa süreli ESC projeleri de vardır. Bu projelerin süresi en az 2 hafta, en fazla 59 gün olarak değişir. 14-60 günlük kısa süreli ESC projeleri özellikle engelli ve sosyo-ekonomik koşulları uygun olmayan, “acaba yapabilir miyim?” diye katılmaktan çekinen gençleri cesaretlendirmek, yapabilecekleri yaşayarak görmelerini sağlamak ve zamanı kısıtlı olan gençlere de bu olanağı sağlamak amacıyla programa konmuştur. Kısa süreli ESC yaptıktan sonra, bir kez de 2-12 ay arasındaki herhangi bir sürede yeni bir uzun süreli ESC projesine daha katılabilirsiniz.

14. KAÇ KEZ ESC YAPABİLİRİM?

Uzun süreli ESC yaşam boyu yalnızca 1 kez yapılabilir. Ancak, 60 günden az (ulaşım günleri dahil toplam 59 gün), kısa süreli bir ESC projesine katılmış olan bir genç, toplam süresi 14 ayı geçmemek koşulu ile bir kez daha uzun süreli ESC yapabilir. Örneğin 59 günlük bir ESC projesine katılmış bir genç, 12 aylık uzun dönem bir ESC projesine katılabilir.

59 günden fazla olan tüm ESC projeleri uzun dönem ESC kapsamına girer. Yani 60 gün (ulaşım günleri dahil) ve üzeri ESC yapan bir genç uzun dönem ESC yapmış sayılır ve ESC hakkının tümünü kullanmış olur, bir daha ESC yapamaz.

15. UZUN DÖNEM ESC SONRASI KISA DÖNEM ESC YAPABİLİR MİYİM?

Bir kere uzun dönem ESC yapanlar (proje süresi 12 aydan kısa bile olsa hatta yalnızca 61 günlük bir proje bile olsa) bir daha kısa ya da uzun dönem ESC yapamazlar.

16. YAZ DÖNEMİNDE 2-3 AYLIK KISA DÖNEM ESC YAPABİLİR MİYİM?

Evet, yapabilirsiniz. Ancak ESC’de hem kısa süreli hem de yaza denk düşen bir proje bulma ve yerleşme şansınız oldukça düşüktür.  Çünkü;

a) Kısa dönem proje düzenleyen kuruluş sayısı çok azdır. Bazı kısa süreli projeler de yaz ayları dışında düzenlenmektedir.

b) Hiçbir kuruluş 1 yıllık bir projeye 2-3 ay için yapılan başvuruları dikkate almaz.

c) Çok sayıda genç, hem kısa süreli hem de yazın ESC yapmak istediklerinden zaten az sayıdaki projelere yüzlerce başvuru yapılmaktadır. Bu da 1 kişinin seçileceği bir projede, seçilme şansını çok düşürmektedir.

d) ESC’de kısa süre 60 günden (2 ay) az süren projelerdir. 61 günden sonrası uzun süreli proje sayılır. Yani 3 ay sizin için kısa sayılabilir ama ESC’nin kurallarına göre uzun süreli sayılır.

e) Kısa süreli projelerin asıl amacı, uzun süre gidebilmeyi göze alamayan, bu tür fırsatlara erişme olanakları kısıtlı olan, sağlık, vb. nedenlerle uzun süre ESC yapamayacağını düşünen engelli ve dezavantajlı gençleri uzun süreli ESC’ye özendirmektir. Bu nedenle var olan kısa süreli projelere gönüllü seçilirken engelli ve olanakları kısıtlı gençlere öncelik verilir.

Gönüllü Hizmetler Derneği’nin önerisi : ESC yapma hakkı, size yaşam boyunca yalnızca 1 kez verilmektedir. Yani engelli ve dezavantajlı grupta değilseniz, 61 günlük bir ESC projesine katılmış olsanız bile bunu ne uzatma ne de daha sonra yeniden gitme hakkınız vardır. 1 kez katıldığınızda 60 günden sonraki süresi ne olursa olsun, (ister 2,5 ay, ister 5 ay) BİR DAHA ESC YAPAMAZSINIZ.

Bu nedenle, Gönüllü Hizmetler Derneği olarak, ara sınıfların yaz tatillerinde 3 aylık bir ESC programına katılıp bir daha ESC yapma hakkını yitirmeniz yerine doğrudan uzun süreli projeler aramanızı öneriyoruz. Ara sınıfta eğitiminizi dondurup uzun süreli ESC yapmak gibi bir düşünceniz yoksa (ki bunu da önermiyoruz ama karar sizin) en uygun tarih mezun olacağınız öğrenim döneminin sonunda gidecek şekilde hazırlanmaktır. Yani 4. sınıfa başladığınız ekim ayında ESC portalına kayıt olursanız ev sahibi kuruluşların radarına girmek ve bir projeden kabul almak ya da kendi seçtiğiniz projelerin ev sahibi kurumlarıyla yazışmanız için mayıs ayına kadar en az 8 ay gibi uzun bir süreye sahip olursunuz.

Bir projeden kabul almanız durumunda pasaport, sigorta ve vize işlemleri ile gidiş öncesi eğitimin tamamlanması da ülkesine göre 1,5-2 ay sürer. Bu durumda haziran – temmuz aylarında, yani mezun olur olmaz ESC’ye gidebilirsiniz.

17. HANGİ TARİHLERDE BAŞVURU YAPABİLİRİM?

ESC programına yılın her günü başvurabilirsiniz. Bir son tarih yoktur. Ancak ESC projesine gidişiniz başvuru yaptığınız tarihten ortalama 6 ay sonra olacaktır. Bu nedenle ilk başvuru tarihinizi kendiniz ayarlayabilirsiniz.

18. BAŞVURU İÇİN NE YAPMALIYIM?

Öncelikle European Youth Portal’a (Avrupa Gençlik Portalı) kayıt olmanız gerekir. Kayıt işlemlerinizi tamamladıktan ve kişisel kayıt numaranızı ( PRN = Personal Registration Number ) aldıktan sonra gönderen kuruluşunuzu belirlemelisiniz. ESC sürecinizi aksaksız yürütebilmeniz için her an danışabileceğiniz bir gönderen kuruluşa gereksinmeniz olacaktır. Bu kuruluşun adını daha sonra portala eklemeniz istenecektir. Gönüllü Hizmetler Derneği’nden Gönderen Kuruluş desteğini ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Gönüllü Hizmetler Derneği, Türkiye’nin program ülkesi olarak kabul edildiği 2007’de Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilk akredite edilen kuruluşlardan biri olup 2021 sonuna kadar 512 Türk gencini ESC projelerine yollamıştır ve halen de yollamayı sürdürmektedir. Ayrıca Türkiye’nin henüz program üyesi olmadığı 2002’de 1, 2005’te 2, 2007’de 1 kişi olmak üzere ESC’ye ilk Türk gönüllülerini gönderen kuruluştur.

GHD’nin gönderen kuruluşunuz olmasını istiyorsanız http://gonulluhizmetlerdernegi.org/ESC/doldurulacak-belgeler/ ’deki 2 belgeyi doldurup esc@gonulluhizmetlerdernegi.org’a yollamalısınız.

19. BİR GÖNDEREN KURULUŞU NASIL BULABİLİRİM?

Her ne kadar Gönüllü Hizmetler Derneği olarak Türkiye’nin tüm illerinden gönüllüleri ESC projelerine gönderiyorsak da , eğer varsa yaşadığınız şehirdeki bir gönderen kuruluşla çalışmanızı öneriyoruz. Ülkemizdeki Ulusal Ajans’ın onayladığı gönderen kuruluşları https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en adresinden bulabilirsiniz.

Bu adres bir arama motoru olup, girdiğinizde karşınıza çıkan “Organisation Country” kutusunda “Turkey” seçeneğini seçin. Ülkemizdeki tüm onaylanmış gönderen kuruluşlar harf sırasına göre karşınıza gelecektir.

Yaşadığınız şehirde bir gönderen kuruluş yoksa ya da GHD’yi gönderen kuruluş olarak tercih ederseniz http://gonulluhizmetlerdernegi.org/ESC/doldurulacak-belgeler/ ’deki 2 belgeyi doldurup esc@gonulluhizmetlerdernegi.org’a yollamalısınız.

20. HANGİ ÜLKELERE GİDEBİLİRİM?

Avrupa Birliği (AB) üyesi 26 ülkeden herhangi bir tanesine, AB Gençlik Programı kapsamındaki diğer Avrupa ülkelerine (program ülkeleri) gidebilirsiniz.

21. TÜRKİYE’DE ESC YAPABİLİR MİYİM?

T.C. vatandaşı olarak kendi ülkenizde ESC yapamazsınız. Programın amacı gençlerin bir başka ülkeye gitmesi, orada yaşaması ve yeni bir kültürle tanışmasıdır. Ancak AB ülkelerinden birinde yaşayan, yasal oturma izni olan ve o ülkenin pasaportunu taşıyan Türk kökenli gençler yaşadıkları ülkedeki bir gönderen kuruluşa başvurarak Türkiye’de ESC yapabilirler.

22. TÜRKİYE’DE ESC İÇİN GELEN GENÇLER VAR MI?

Evet, European Solidarity Corps kapsamında Avrupa’ya giden gençlerimiz olduğu gibi AB ülkeleri ve program ülkelerinden Türkiye’ye gelen ve gelmek isteyen de pek çok genç vardır. Örneğin Gönüllü Hizmetler Derneği 2012’den bu yana 17 yabancı gönüllüyü konuk etmiştir ve önümüzdeki yıllarda da konuk etmeyi sürdürecektir

23. ESC İLE ULUSLARARASI GÖNÜLLÜ ÇALIŞMA KAMPLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Belli başlı farklar şunlardır:

a) ESC ücretsizdir. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’na katılmak için bir kayıt ücreti ödenir.

b) ESC’nin süresi 2-12 aydır. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları ise 2-3 hafta sürer.

c) ESC yapan bir gönüllünün vize, ulaşım, konaklama ve yemek masrafları proje tarafından karşılanır. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’nda yol, pasaport ve vize giderlerini gönüllü kendisi karşılar. Kamp süresince günde 5-6 saatlik gönüllü çalışma karşılığında yemek ve konaklama ücretsizdir.

d) ESC, Erasmus+ programının kapsamındadır. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’nın Erasmus+ ya da ulusal ajans ile bir ilgisi yoktur.

e) ESC’ye ulusal ajansın onay verdiği herhangi bir gönderen kuruluş aracılığı ile gidilebilir. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’na ise Gönüllü Hizmetler Derneği aracılığı ile gidilir.

f) ESC’de yerleşim garantisi yoktur. Başvuru süreci uzun ve zahmetlidir. Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’na başvurduğunuzda mutlaka bir kampa gidersiniz.

g) Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’na katılımda bir kısıtlama yoktur. İsterseniz her yıl bir kampa, isterseniz aynı yılda birden fazla kampa katılabilirsiniz. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi http://gonulluhizmetlerdernegi.org/kampcilik/ adresinde bulabilirsiniz.

24. GÖNÜLLÜ ARAYAN PROJELERİ NEREDEN VE NASIL BULABİLİRİM?

http://europa.eu/youth/volunteering/project_en adresindeki arama motorundan tüm ülkelerdeki projelere ulaşabilirsiniz. Bu arama motorunda ülkeye, süreye, çalışma türüne ve başlangıç tarihine göre proje arayabilirsiniz.

25. PROJELER VERİ TABANI GÜNCEL Mİ? BAŞKA KAYNAK VAR MI?

Projeler veri tabanı günceldir. Ancak gönüllüsünü seçtiği halde proje çağrısını kapatmayan kuruluşlar olabilir. Siz de böyle bir kuruluşa başvurmuşsanız olumsuz yanıt alırsınız. Bunun dışında, özellikle de acil gönüllü arayan kuruluşlar Facebook’ta duyuru yapmayı yeğlemektedirler. Facebook’ta ESC, European Solidarity Corps, EVS, European Projects, EVS in …………… (ülke adı) yazarak araştırma yapabilirsiniz.

26. HİÇ İNGİLİZCE BİLMİYORUM. MOTİVASYON MEKTUBUMU NASIL YAZACAĞIM?

Motivasyon mektubunuzu yazmak için dil bilen bir arkadaşınızdan ya da ücreti karşılığında bir profesyonel çevirmenden yardım alabilirsiniz. Mektubu sizin yazmanız değil, içeriğinde sizinle ilgili ne yazdığı önemlidir. Ancak mektubun başında bunu kendinizin yazmadığınızı ama kendinizi daha iyi ifade edebilmek için dışarıdan yardım aldığınızı belirtmeniz gerekir.

27. ESC KAPSAMINDA GİTMEK İSTEDİĞİM ÜLKENİN DİLİNİ BİLMİYORUM. BU SORUN OLUR MU?

European Solidarity Corps Programı’nda dil bilme zorunluluğu yoktur. Yalnızca bazı projelerin (örneğin çocuklarla, yaşlılarla, engellilerle çalışılan projelerin) daha kolay yürüyebilmesi için ev sahibi kuruluşlar gönüllülerden temel düzeyde o ülkenin dilini bilmesini isteyebilir.

Öte yandan ilk 3 ay yerel dil desteği alır ve temel düzeyde o dili konuşmaya başlarsınız. Bir sene boyunca o ülkede kalacağınızı düşünürseniz, kendinizin de çaba harcaması koşulu ile yerel dili rahatlıkla konuşur düzeye gelebilirsiniz. Pek çok gönüllümüz görece zor olan ve çok kullanılmayan Lehçe, Litvanyaca, Estonyaca gibi dilleri konuşuyor olarak geri dönmüşlerdir.

28. ESC’YE KABUL EDİLİRSEM ULUSAL AJANS BANA EĞİTİM VERECEK Mİ?

Projeniz kabul edildikten ve siz ülkeden ayrılmadan önce, eğer tarihleriniz denk düşerse Türkiye Ulusal Ajansı’nın size haklarınızı ve sorumluluklarınızı anlattığı bir “Ayrılış Öncesi Eğitimi”ne katılabilirsiniz.

Siz ESC’nin gerçekleştiği ülkeye gittiğinizde o ülkenin Ulusal Ajansı da “Varış Sonrası Eğitimi” ve projenizin ortasında “Ara Dönem Değerlendirmesi” yapar. Ülkenize döndükten sonra da yine Türk Ulusal Ajansı tarafından “Nihai Değerlendirme”ye davet edilirsiniz. Bütün eğitimlere katılmak zorunludur. Eğitimlerin yol ve konaklama giderleri ulusal ajanslar tarafından karşılanır.

29. EV SAHİBİ KURUMLARIN KABUL ÖLÇÜTLERİ NELERDİR?

Ev sahibi kuruluşların gönüllüden bekledikleri, genellikle projenin içeriğine yönelik motivasyonlarını görmektir. Bu anlamda yazacağınız motivasyon mektupları önemlidir. Bunun dışında belli özelliklere sahip gönüllü arayan ev sahibi kuruluşlar ise gönüllüde aradıkları niteliklerin en fazlasına sahip olan bir gönüllü adayını seçmek isterler. Örneğin gençlere spor eğitimi vermek için gönüllü arayan bir gençlik merkezi, lisanslı bir sporcuyu tercih eder. Sizin spor alanında bir yeteneğiniz, başarınız, lisansınız yoksa bu projeye başvurmanız anlamsızdır.
30. BAŞVURU YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKLİ?

Ev sahibi kuruluşların gönüllü seçiminde rol oynayan en önemli belgeler göndereceğiniz öz geçmişiniz ve motivasyon mektubunuzdur. Özellikle motivasyon mektubunuzda kişisel özelliklerinizden söz etmeli, gönüllülük kavramından ne anladığınızı, neden o projeye gitmek istediğinizi, projeye ne gibi katkılarda bulunabileceğinizi ve European Solidarity Corps’nin size ne kazandıracağını düşündüğünüzü açıkça belirtmeniz gerekli. Motivasyon mektubunuzu yazarken gönderen kuruluşunuzun öneri ve yönlendirmelerini dikkate almalısınız.

31. ESC’YE GİTMEK İSTİYORUM FAKAT ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİYİM. OKULUMU DONDURUP GİTMEM MANTIKLI MI?

Ara sınıfta ESC programına katılmak ve okulu dondurarak ESC için yurt dışına gitme düşüncesi pek mantıklı değil. ESC başvuru süreci uzun ve zahmetli bir süreç olduğu gibi, hemen yerleşme garantisi de yoktur. ESC Portalı’na kayıt olduktan sonra aynı portalda bulunan ve gönüllü aramakta olan projelere başvurabilirsiniz ama aynı projeye sizin gibi daha yüzlerce genç başvurmaktadır. Bunlar arasından seçilmeniz için motivasyon mektubunuzun projenin niteliklerine uygun olmasına bağlıdır. Yüzlerce genç arasından seçilip seçilmeyeceğinizi bilmeden okulunuzu dondurmak, boşuna dönem kaybına neden olacaktır.

Bu nedenle Gönüllü Hizmetler Derneği olarak üniversitenin son sınıfına başladığınızda ESC için başvurmanızı öneriyoruz. Örneğin Ekim ayında başvurup, Şubat’ta sonucunu öğrenip Haziran ayında mezun olduktan sonra Temmuz’da vize, vb. işlemleri tamamlayıp ESC için projenize gidebilirsiniz.

32. VİZE KONUSUNDA YARDIMCI OLUYOR MUSUNUZ?

European Solidarity Corps projesi kabul edilen gençler bireysel olarak vize başvurularını yapmaktadırlar. Ancak vize başvurusu için ev sahibi kuruluş bir davetiye ve konaklama, yemek içme, ulaşım ve cep harçlığı koşullarını açıkladığı bir belge gönderdiği gibi Gönüllü Hizmetler Derneği de vize almalarını kolaylaştıracak bir destek yazısı vermektedir. Ayrıca vize başvurusunu nereye ve nasıl yapmanız gerektiği konusunda gönüllülerimizi bilgilendirmekteyiz.

33. ESC’YE BAŞVURU İÇİN NE KADAR ÜCRET ÖDEMEM GEREKİYOR?

European Solidarity Corps ücretsiz bir programdır. Başvuran gençlerden hiç bir ücret alınmaz. Gencin yol, konaklama, yemek, sigorta ve dil eğitimi masrafları program kapsamında karşılandığı gibi kendisine bir cep harçlığı da verilir.
34. BAZI PROJELERDE VİZE ÜCRETİNİN KARŞILANMADIĞINI DUYDUM BUNUN SEBEBİ NEDİR?

Bunu bir örnekle açıklayalım. Bir ev sahibi kuruluş gönüllülerini vize gerektirmeyen AB ülkelerinden almayı düşünerek bir proje yazarak hibe başvurusu yapar. Proje ulusal ajans tarafından onaylanınca AB ülkelerinden bir gönüllü aramaya başlar. Hem ev sahibi kuruluşun hem de gelecek gönüllünün ülkeleri AB içinde olduğundan bu projenin bütçesinde vize harcamaları yer almaz. Ancak ev sahibi kuruluş AB ülkelerinden istediği niteliklere sahip bir gönüllü bulamazsa AB dışından da gönüllüler aramaya başlar. O sırada sizin başvurunuza denk gelir ve sizi seçer. Ancak Ulusal Ajans tarafından onaylanan proje bütçesinde vize gideri olmadığından vize ücretini karşılayamaz. Bu durumda ille bu projeye gitmek istiyorsanız vize
bedelini kendiniz karşılamayı göze almalısınız.

Öte yandan bu ev sahibi kurum sizden daha uygun bir gönüllü bulamayacaksa ve yeni birini aramak istemiyorsa, yani kurum “ille de sizin gelmenizi istiyorsa” bu sizin elinizi güçlendirir. Kurumla yazışıp “vize ücretimi de karşılarsanız gelirim” diyebilirsiniz. Bu durumda bütçenin başka kalemlerinden kısıntı yaparak sizin vize giderinizi karşılayabilir. Ama bunun garantisi yoktur.

35. KAÇ TANE PROJEYE BAŞVURABİLİRİM?

Bunda bir sınırlama yoktur. Sizi kabul edecek bir ev sahibi kuruluş bulana kadar istediğiniz sayıda başvuru yapabilirsiniz. Ancak herhangi bir projeye seçilebilmek için mutlaka o projeye göre özel bir motivasyon mektubu yazmanız gerektiğini unutmayın. Tek tip ve genel bir motivasyon mektubunu tüm projelere yollarsanız seçilme şansını olmaz.
36. NEDEN TÜRKİYE’DEN BAŞVURU SÜRESİ BU KADAR UZUN?

Türkiye’den gidecek gönüllüler için sürenin 1-2 ay kadar daha uzamasının tek sebebi ise vize başvuru sürecidir.

37. ESC SIRASINDA NEREDE KONAKLAYACAĞIM?

ESC programı için standart bir konaklama şekli yoktur. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da o kuruluştaki diğer gönüllülerle birlikte bir evde de kalabilirsiniz. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara ve projenin onaylanmış bütçesine göre değişmektedir.

38. YEMEK KONUSU NASIL ÇÖZÜMLENİR?

Ev sahibi kurumunuz ya size tüm yemeklerinizi hazır olarak sunar ya da her ay belli bir tutar para vererek yemek masraflarınızı karşılar. Ancak bu ,3 öğün dışarıda yemek yeseniz de tüm masraflarınızın karşılanacağı anlamına gelmez. Onaylanmış bütçedeki yemek gideri tutarı örneğin 200 Euro ise size de ayda 200 Euro verilir. Gıda alışverişini kendiniz yaparak yemeklerinizi evinizde kendiniz pişirir / hazırlarsınız.

39. ESC SIRASINDA NE KADAR CEP HARÇLIĞI ALACAĞIM?

Cep harçlığı ülkelerin ekonomik durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin Romanya’da 90€ cep harçlığı alırken, Danimarka’da 180€ alırsınız. Cep harçlıklarında en düşük 90€, en yüksek 180€ alabilirsiniz. Bu tutarlar her ülke için sabittir. Ev sahibi kuruluşunuz size daha az ya da fazlasını veremez.

40. ALACAĞIM CEP HARÇLIĞI YETERLİ OLUR MU?

Bu tümüyle sizin harcama alışkanlıklarınıza ve kişisel giderlerinize bağlı. Örneğin sigara içiyorsanız bu ücret kesinlikle yetmez. Çünkü Avrupa’da en ucuz sigara paketi 6-7 Euro’dur. Ama sigara içmeyen biri cep harçlıklarını biriktirip hafta sonlarında komşu ülkeyi gezmeye bile gidebiliyor. Ayrıca yemek bütçesi için size verilen paranın da tümünü harcamayıp tasarruf yapabilirsiniz.

41. ESC KAPSAMINDA HAFTADA KAÇ SAAT ÇALIŞMAM GEREKİR?

ESC sırasında haftada 5 gün ve en fazla 40 saat çalışılır. Bu günde 8 saate denk gelir. Ancak bazı günler proje gereği bu süreden uzun çalışmak durumunda kalabilirsiniz. Bu durumda fazla çalıştığınız saatler daha sonraki iş saatlerinden düşülür. Bazı kuruluşlar da 6 gün X günde 6,5 saat düzeninde çalışırlar. Haftada 4-5 saatlik dil eğitimi de bu sürelerin içerisindedir. Bunun dışında kalan zamanlarınız size aittir.

42. ESC KAPSAMINDA BOŞ GÜNÜM OLACAK MI?

ESC esnasında haftada 2 gün boş gününüz olacak. Bu günler hafta sonu olabileceği gibi haftanın herhangi iki günü (örneğin Pazartesi ve Perşembe) de olabilir. Ayrıca her ay için artı 2 gün daha tatil hakkınız olacak. Örneğin 9 aylık bir projeye gitmişseniz haftada 2 günlük izinleriniz dışında toplam 18 gün tatiliniz olacak. Bu tatilinizi hangi tarihlerde kullanacağınızı ev sahibi kuruluşunuz ile karşılıklı konuşarak belirleyebileceksiniz.

43. 43-ESC KAPSAMINDA TÜRKİYE’YE GELEBİLİR MİYİM?

ESC kapsamında yalnızca ilk gidiş ve son dönüş biletiniz karşılanmaktadır. Eğer siz tatilinizi Türkiye’de geçirmek isterseniz, zamanı ve süresi için ev sahibi kuruluşunuzla anlaşmanız ve yol paranızı kendiniz karşılamanız koşuluyla Türkiye’ye gelebilirsiniz.

44. GİTTİĞİM ÜLKENİN RESMİ TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞACAK MIYIM?

Hayır. Resmi tatillerde çalıştığınız ev sahibi kurum da kapalı olacağından bu günlerde çalışmanız gerekmeyecektir. Eğer yeterince uzun bir tatil varsa (Paskalya, Noel, vb.) siz de istediğinizi yapabilir, masraflarınızı kendiniz karşılamak koşuluyla ister Türkiye’ye isterseniz başka ülkelere seyahat edebilirsiniz.

45. ESC ESNASINDA BOŞ ZAMANLARIMDA BAŞKA BİR İŞTE ÇALIŞABİLİR MİYİM?

European Solidarity Corps sırasında kesinlikle ücretli bir işte çalışılamaz. Bu yasa dışı olur.

46. EV SAHİBİ KURULUŞTA KİMİNLE MUHATAP OLACAĞIM?

European Solidarity Corps’na başladığınızda ev sahibi kuruluşta özellikle muhatap olacağınız 3 kişi olacaktır: Yasal temsilci, genellikle kuruluşların başkanlarıdır. Proje sorumlusu, ESC süresince yapmanız gereken işler konusunda sizi yönlendirecek kişi. Rehber (Mentor), genellikle kuruluş dışından sizin kuruluşa ve o topluma uyum sağlamanızı kolaylaştıracak, sorunlarınızla ilgilenecek, sizinle ve ev sahibi kuruluşunuzla aranızda bir köprü oluşturacak olan kişidir.

47. ESC SIRASINDA RAHATSIZLANIRSAM NE YAPACAĞIM?

European Solidarity Corps’a katılan bütün gönüllüler program kapsamında sigortalanır. Bu çok geniş kapsamlı bir sigortadır. Herhangi bir rahatsızlığınız olursa, anlaşmalı hastanelerde tedavi olabilirisiniz ve masraflarınız bu sigorta tarafından karşılanır.

48. EV SAHİBİ KURULUŞLA SORUN YAŞARSAM NE YAPACAĞIM?

Sorununuzu önce mentorunuza aktarmalısınız. Onunla çözemezseniz kurumun proje sorumlusu ve yasal temsilcisi ile görüşmelisiniz. Hala çözülmemişse gönderen kuruluşunuzdan yardım isteyebilirsiniz.

49. PROJEDEN DÖNDÜKTEN SONRA BİR ŞEY YAPMAM GEREKİYOR MU?

Projenizden döner dönmez ilk yapacağınız iş dönüş yolculuğunuzdaki uçak biletinizi, faturasını ve biniş kartını ev sahibi kuruluşunuza yollamanızdır. Sonrasında ev sahibi kuruluşunuzun size ileteceği bir bağlantıya tıklayarak internetten bir anketi yanıtlamanız istenecektir. Ayrıca Gönüllü Hizmetler Derneği’ne tüm ESC sürecinizi anlatan bir genel değerlendirme raporu iletmelisiniz. Türkiye Ulusal Ajansı belirli aralıklarla, dönen gönüllüler için bir “Nihai Değerlendirme Toplantısı” düzenlemektedir. Zamanınız uyarsa bu toplantıya katılmanız beklenecektir.

50. ESC PROJESİNDE BİR SORUN YAŞARSAM, PROJEYİ BEĞENMEZSEM GERİ DÖNEBİLİR MİYİM?

Bu pek tavsiye edilmese ve önce sorunları çözüm yollarını aramanız önerilse de aşağıda örnekleri verilen zorunlu durumlarda projenizi yarım bırakabilirsiniz.

a) Kendinizin ya da ailenizden birinin ağır hastalık ya da kaza geçirmesi

b) Çok iyi koşullarda bir iş teklifi almanız

c) Askerlik, yüksek lisans eğitimi gibi durumlar

d) Ev sahibi kurumla yaptığınız görüşmelerde yapılan açıklamalara ya da karşılıklı imzaladığınız gönüllülük sözleşmesinin maddelerine aykırı, örneğin haftalık 40 saatin üzerinde çalışma gibi durumlar

e) Kişiliğinize, kimliğinize, kültürünüze, inançlarınıza karşı incitici davranışlar, vb.

Ancak çok geçerli bir nedeniniz yoksa ve keyfi olarak projeden vazgeçerseniz, ev sahibi kuruluş sizin için ödediği masrafları geri isteyebileceği gibi, size ödemesi gereken tutarları ödemeyi de reddedebilir. Örneğin dönüş yol paranızı kendiniz ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ayrılış her iki tarafın karşılıklı anlayışı ile kararlaştırılmışsa sorun yaşamadan dönebilirsiniz. Ayrıca 59 günden daha uzun süre kaldıysanız, ESC hakkınız da sona ermiş olur.