Bizden Haberler

Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı: Give-Lab Projesi

2022 yılında size ortağı olduğumuz Give-Lab Projesinden bahsetmiştik. 2 yıl süren ve hedefi toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi olan Erasmus+ projesini tamamlamış bulunuyoruz.

Çıkış noktası gençlik çalışanlarına ve gençlere cinsiyete dayalı/cinsiyetçi/cinsel şiddet konusunda araçlar sağlamayı amaçlayan proje; gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri alanlar ve bu alanlarda kullanabilecekleri kaynaklar yaratmak üzere tasarlandı.

Gençlik alanında faaliyet gösteren 7 farklı ülkeden 10 kuruluş, bu 2 yılda çevrim içi ve yüz yüze olmak üzere bu hedeflere yönelik alanlara yöntem ve kaynak önerisi geliştirmek için defalarca bir araya geldi.

Yapılan çalışmalar sonucunda;

  • Cinsiyetçi yaklaşım konularına kaynak nitelikte bir platform oluşturuldu.
  • Cinsel şiddet ve toplumsal cinsiyet konusunda farkındalık kampanyalarının uygulanmasını kolaylaştıran bir rehber sağlandı.
  • Gençler ve gençlik çalışanları için cinsiyetçi ve cinsel şiddet durumlarını önlemeye ve ele almaya yönelik 11 etkinlik içeren bir araç seti hazırlandı.
  • Cinsel şiddeti konuşabilmek için güvenli bir paylaşım ortamı yaratmak amacıyla, bu temadaki ilk masa oyunu olan ‘Care to Tell?’ oluşturuldu. Oyunda kullanılacak kartlara buradan ulaşabilirsiniz. (Bu oyun ticari olmayan amaçlarla istenildiği kadar yeniden kullanılmasına olanak sağlayan bir lisansa sahiptir.)

Fransa’dan Solidarités Jeunesses tarafından yürütülen bu projeye yine aynı ülkeden partner olan Concordia, Letonya’dan Active Rainbow, Belçika’dan CBB, İspanya’dan Las Niñas del Tul ve Cocat, İtalya’dan Associazione Link ve Lunaria, Avusturya’dan Grenzenlos ve Türkiye’den Gönüllü Hizmetler Derneği olarak destek vermiş olmaktan gurur duyuyoruz. Umuyoruz ki proje çıktıları gençlik çalışmalarında bir kaynak olarak kullanılabilir.

Prof. Dr. Canan Karatay TRT1’de kamp tecrübelerinden bahsetti

Prof. Dr. Canan Karatay 9 Aralık 2024 tarihinde TRT1’de yayınlanan “Alişan İle Hayata Gülümse” programında 1960’lı yıllarda Eskişehir Bardakçı Köyü duvar inşası ve Gaziantep Atatürk İlkokulu’nun onarımı için yapılmış olan “Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları”nda edindiği deneyimlerden bahsetmiştir.

Programın ilgili bölümüne https://youtu.be/tqTYdE_sZ2w?t=3988 adresinden ulaşabilirsiniz.

2025 yılı yaz aylarında benzer tecrübeler edinmek isteyenler için +18 yaş kayıtlarımız devam etmektedir. Detaylarına https://gonulluhizmetlerdernegi.org/kampcilik/uluslararasi-gonullu-calisma-kamplari-nedir/ adresinden ulaşabilrisiniz.


Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları 104 Yaşında

1.Dünya Savaşı’nın etkilerini yok etmek için çıkılan bu yolda Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları’nın 104. yılını kutluyoruz!
İlk kez 1920 yılında savaşta yıkılmış bir köyün inşası ile başlayan gönüllü çalışma kampları günümüzde de hâlâ aynı duygular ile topluma ve dünyaya fayda sağlama amacıyla devam ediyor. Paydaşımız olan kuruluşlar ve gönüllülerimiz ile uluslararası diyaloğu, dostluğu ve iş birliklerini güçlendirmek, kültürlerarası uyumu sağlamak için evrensel değerler içerisinde yıllardır süregelen bu dayanışma ağının içerisinde olmaktan mutluluk duyuyoruz.

We are celebrating the 104th anniversary of International Voluntary Workcamps, established on this path to eliminate the effects of World War I!
International Voluntary Workcamps, which first began in 1920 with the construction of a village destroyed by war, continue today with the same feelings to benefit society and the world. We are happy to be part of this solidarity network that has been ongoing for years within universal values in order to strengthen international dialogue, friendship and collaborations with our partner organizations and volunteers and to ensure intercultural harmony.

Balamir Alp Özsüle Braojos – İspanya kampını anlatıyor

Merhaba, ben Balamir Alp Özsüle, bu yaz Gönüllü Hizmetler Derneği aracılığıyla Madrid’in kuzeyinde küçük bir kasaba olan Braojos’ta 5-15 yaş aralığındaki çocukların katıldığı İngilizce yaz okulunda gönüllü gözetmenlik yaptım. Toplam 2 hafta süren bu kamp benim ilk gönüllü kampımdı.

Toplamda 8 gönüllüydük ve çalıştığımız kasabanın okulunda 20 civarı çocuk vardı. Çocukları yaş aralığına göre gruplara ayırdık. Yaş gruplarına özel aktiviteler bularak hem gruplara özel hem de herkesin katılabileceği etkinlikler yaptık. Yaptığımız aktiviteler arasında İngilizce film izlemekten tutun, hazine avı ve olimpiyat oyunları düzenlemek bile vardı. Birlikte suyu buz gibi olan küçük nehir göletlerine gittik, çevreyi gezdik ve çok güzel zaman geçirdik.

Kampta genellikle bütün yemekleri gönüllüler olarak biz hazırladık. Boş zamanlarımızda evimizin yakınlarındaki parkta kitap okuduk, kart oyunları oynadık, kasabanın kafesinde muhabbet  ettik. Bir velinin daveti üzerine at çiftliğine gittik ve grupça at binme şansımız oldu. Hafta sonları genellikle Madrid’e ve Buitrago’ya gittik. En keyifli anlardan biri ise İspanya-İngiltere 2024 Euro Cup finalini İspanya’da izlemekti.

Bu 2 haftalık kamp sürecim bana birçok deneyim ve unutamayacağım anılar kazandırdı. Bu süreçte benimle hep iletişimde olan Gönüllü Hizmetler Derneğine teşekkür ederim. Diğer kamplarda  tekrar birlikte olmak üzere…

https://www.instagram.com/p/DCZKqcIIBLj/?img_index=3&igsh=bTlhODMwdDY5b2Mx

İmece2006 Ailesi Buluştu

✨Bugün @imece2006 Ailesi olarak 2024-2025 Eğitim Yılı’nda bizimle olacak gençlerimiz, destekçilerimiz ve gönüllülerimizle bir araya geldik.
✨Tanışma oyunumuzu oynadık, aramıza yeni katılanlara Gönüllü Hizmetler Derneği’ni ve İmece2006’yı anlattık.
✨Daha önce tanıştıklarımızla özlem giderirken, aramıza yeni katılan gençlerimizi de daha yakından tanıma olanağı bulduk.
✨Geleneksel toplu fotoğrafımızı çektirip, ardından da Müze Gazhane’de yer alan Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu Sergisi’ni gezdik. Bol sohbetli, neşeli, sımsıcak bir günü birlikte geçirdik

https://www.instagram.com/reel/DB6aQfMA7Nb/?igsh=dTgxdmVnYjUxY2ti

Zara – Sivas Fidan Dikim Kampı

GHD-12 Fidan Dikim Kampı, 13-26 Ekim tarihleri arasında Sivas/Zara’da gerçekleşti. 6 farklı ülkeden 11 gönüllü Zara bölgesinin ağaçlandırılmasına katkı sağlayarak yaklaşık 7000 fidanı toprakla buluşturdu.

İki haftalık kamp süresi boyunca katılımcılar, gönüllü çalışmanın yanı sıra düzenlenen etkinlikler ve gezilere de katılarak kültürlerarası etkileşime katkıda bulundular.

Tüm gönüllülere katkıları ve Yeşil Zara Gönüllüleri Derneği’ne misafirperverliği için teşekkür ederiz.

GHD-12 Planting Tree Camp took place in Sivas/Zara from October 13 to 26. 11 volunteers from 6 different countries contributed to the forestation of the Zara region by planting almost 7,000 trees.

During the two-week workcamp, participants helped with intercultural exchange by taking part in cultural workshops and trips.

We thank the volunteers for their participation and Yeşil Zara Gönüllüleri Derneği for their hospitality.

Gönüllü Hizmetler Derneği (GHD)’nin 65. ve GENÇTUR’un 45. yıllarını kutladık

Dün, 22 Eylül 2024, Gönüllü Hizmetler Derneği (GHD)’nin 65. ve GENÇTUR’un 45. yıllarını 3 nesil birarada İstanbul Polonezköy’de bir piknikte kutladık. 4. nesli sevgi ve minnetle andık.

Kamp oyunları oynarken çocuklar gibi şendik. Yiyeceklerimizi paylaşırken dayanışmanın ve toplum için üretmenin hazzını yaşadık. Uzun yıllardır görüşemediğimiz gönüllü dostlarımızla anılarımızı tazeledik.

Uzun sözün kısası hep birlikte harika bir gün geçirdik. Piknikte emeği geçen ve gelerek varlıklarıyla bizlere güç veren herkese teşekkürler.

Yesterday, we celebrated the 65th anniversary of the Voluntary Services Association (GHD), and the 45th anniversary of GENÇTUR, with 3 generations together at a picnic in Polonezköy, Istanbul.

We had fun like children while playing workcamp games and experienced the pleasure of solidarity and producing for society when we shared our food . We renewed our memories with our volunteer friends whom we have not seen for many years.

In short, we had a wonderful day together. Thanks to everyone who contributed to the picnic and to everyone who came and gave us strength with their presence.