AGH başvurunuz bir kaç aşamadan oluşmaktadır. Aşağıda açıklanan adımları özenle uygularsanız hem siz hem de Gönüllü Hizmetler Derneği zaman kazanmış olacak, başvurunuz daha uygun koşullarda ve daha çabuk Ev Sahibi Kuruluş’a (ESK) iletilecektir.
Sizin Gönüllü Hizmetler Derneği ’ne başvuru tarihinizle, projesine gideceğiniz kuruluşun kendi ülkesinin Ulusal Ajansı’na sizin adınıza hibe başvurusunda bulunup olumlu (ya da olumsuz) yanıt alma tarihi arasındaki bekleme süreciniz 2 – 7 ay arasında değişmektedir.
1. GÖNÜLLÜ HİZMETLER DERNEĞİ İLE TANIŞMA
1.a. Ön Görüşme
WEB sitemizden ya da derneğimize gelerek ilk bilgileri aldıktan sonra AGH yapmaya karar verirseniz, sizinle daha ayrıntılı tanışmamız gerekecek. Bu görüşme öncesinde sizden http://gonulluhizmetlerdernegi.org/agh/doldurulacak-belgeler/ ‘teki 3 belgeyi doldurmanızı istiyoruz. CV ve motivasyon mektuplarınızı İngilizce yazmak için bir başka kişiden yardım alabilirsiniz. Kendiniz yazmak zorunda değilsiniz. Bu belgeler elimize ulaştığında size görüşme günü ve saatini e-posta ile bildireceğiz.
Görüşme için İstanbul’da yaşıyorsanız mutlaka büromuza gelmelisiniz. İstanbul dışında iseniz bu görüşmeyi internet üzerinden görüntülü olarak yapacağız. Ancak İstanbul’a yakın illerden birinde oturuyorsanız ve isterseniz İstanbul’a gelip bizimle yüz yüze de görüşebilirsiniz. Sizinle yapacağımız ön görüşmede kişisel özellikleriniz, gönüllü çalışmalarınız, yaşama bakış açınız, deneyimleriniz, AGH’den beklentileriniz, gideceğiniz projeye yapabileceğiniz katkılar, vb. konularda söyleşip, hakkınızda bilgi sahibi olacağız. Bu görüşme sonrasında Gönderen Kuruluşunuz olup olmamaya karar verip, olacaksak size bir dosya açacağız.
1.b. İngilizce Görüşme
Ön görüşmede, yabancı dil düzeyinizi ölçmek için görüşmemizin bir bölümünü İngilizce yapacağız. Ancak bu bir dil sınavı olmadığı gibi geçip kalmak da söz konusu değildir. Yalnızca sizin dil düzeyinizi görmek ve kayıt altına almak için yapılır. “Hiç İngilizce bilmiyorum” da diyebilirsiniz. Hiç bir yabancı dili bilmemek bizim gönderen kuruluşunuz olma ya da olmama kararımızı etkilemez.
1.c. Yabancı Dil Düzeyi
Hiç yabancı dil bilmiyor olsanız da, gönüllü çalışma isteğinize, daha önce yaptığınız gönüllü çalışmalara, kişiliğinize, deneyim ve birikimlerinize ve hepsinden önemlisi kendinize güveniyorsanız, Gönüllü Hizmetler Derneği sizin de AGH’de yer almanız için destek olacaktır.
2. ÖZGEÇMİŞ VE MOTİVASYON MEKTUBU
2.a. Özgeçmiş
Ön görüşme öncesinde sizden Ev Sahibi Kuruluş’a yollanacak olan İngilizce özgeçmişinizi (CV) ve motivasyon mektubunuzu hazırlamanızı ve bize iletmenizi isteyeceğiz. Özgeçmiş mutlaka 1.a ‘da açıklanan bağlantıda açılan örnekteki gibi olmalıdır. Başka sitelerin insan kaynakları için yazılmış, ya da daha önce herhangi bir kuruma yolladığınız CV örneklerini yollamayın. CV’nizi PDF ya da resim olarak göndermeyin. E-postanızın ekinde Word dosyası olarak yollayın.
2.b. Motivasyon Mektubu
Burada yazacağınız Motivasyon Mektubu “niye AGH’ye katılmak istediğinizi” açıklayan genel bir metin olmalıdır. İngilizceniz yetersizse bir başka kişiden yardım alabilirsiniz. Gönüllü Ön Görüşme Belgesi’nde yazdıklarınızın İngilizce çevirisini burada kullanabilirsiniz. Ancak bir sonraki Proje Arama Aşaması’nda, gitmek istediğiniz bir proje bulduktan sonra bu mektuba “niye bu projeyi seçtiğinizi, ne gibi katkılarınızın olabileceğini, neler kazanmayı amaçladığınızı belirten 2-3 paragraf daha eklemeniz gerekeceğini unutmayın.
3.a. Gönüllü Hizmetler Derneği ’nin Önerileri
Ön görüşme sonrasında Gönüllü Hizmetler Derneği sizin Gönderici Kuruluşunuz olma kararını vermişse, size varsa elimizde hazır bulunan ve gönüllü arayan projeler sunabiliriz.
3.b. AB Veri Tabanı
Gönüllü arayan projelerin asıl kaynağı http://europa.eu/youth/volunteering sitesidir. Burada gitmek istediğiniz ülke ya da çalışmak istediğiniz ilgi alanınıza göre proje arayabilirsiniz.
3.c Projeye Özgü Motivasyon
Veri tabanından bulduğunuz projenin ev sahibi kuruluşu ile yazışırken, mutlaka daha önce Gönüllü Hizmetler Derneği ’ne verdiğiniz İngilizce genel motivasyon mektubuna bu proje ile ilgili 2-3 paragraf da eklemelisiniz ki, kuruluş sizin o projeye uygun olup olmadığınızı değerlendirebilsin.
3.d Gönüllü Hizmetler Derneği Gönderen Kuruluş Destek Belgesi
Gönüllü Hizmetler Derneği görüşme sonrasında size kurumsal iletişim bilgilerinin yer aldığı bir destek belgesi verecektir. Bu belgeyi de başvuru yaptığınız ev sahibi kuruluşlara özgeçmişiniz ve motivasyon mektubunuzla birlikte yollamalısınız.
3.e Gönüllü Başvuru Belgesi
Bazı Ev Sahibi Kuruluşlar sizden ayrıca kendi başvuru belgelerini doldurmanızı da isteyebilirler. Böyle bir istek olması durumunda mutlaka bu belgeyi de doldurup özgeçmişiniz, motivasyon mektubunuzve Gönüllü Hizmetler Derneği Gönderen Kuruluş Destek belgesi ile birlikte göndermelisiniz.
Bu belgelerin değerlendirilmesi sonucunda Ev Sahibi Kuruluş size olumlu ya da olumsuz bir yanıt verecektir. Ancak bu 3-4 hafta sürebilir, sabırla beklemelisiniz. Çok sayıda başvuru alan ev sahibi kuruluşlar ise elenen gönüllülere hiçbir bildirimde bulunmayabilirler.
5. EV SAHİBİ KURULUŞLA İLETİŞİM
6. EV SAHİBİ KURULUŞUN ONAYI VE HİBE BAŞVURUSU
8. Gönüllü Hizmetler Derneği Destek Çalışmaları
9. GÖNÜLLÜ HİZMETLER DERNEĞİ İLE SÖZLEŞME İMZALANMASI
Sözleşme örneği için tıklayınız.
10. GİDİŞ ÖNCESİ HAZIRLIK TOPLANTISI
Vize alım işlemlerinin süresi ülkeden ülkeye değişmekte, en kısası 3 hafta en uzunu 3 ay sürmektedir. Vizenin beklenenden uzun sürede çıkması durumunda gönüllünün projeye belirlenen tarihten daha geç bir tarihte başlaması söz konusu olabilir. Bu da proje süresinin kısalması anlamına gelir. Yani gönüllü 1 Eylül’de başlaması gerekeyen 12 aylık bir projeye 1 Ekim’de giderse projenin bitiş tarihi değişmeyeceğinden AGH süresi kısalmış olacaktır.
13. GÖNÜLLÜ HİZMETLER DERNEĞİ İLE İLETİŞİM